Jeśli odnosisz wrażenie, że w ostatnim czasie część Twoich znajomych na Facebooku zamilkła, masz rację. To znaczy – powinieneś odnieść takie wrażenie, choć to nieprawda. To Facebook zmienił domyślne ustawienia Twojej ściany i prezentuje Ci informacje tylko od osób, z którymi się ostatnio kontaktowałeś (klikałeś „Lubię to” na ich wpisach, pisałeś do nich wiadomości, czatowałeś itp.). To samo dotyczy stron – te, z którymi nie wchodzisz w interakcję znikają ze strumienia wiadomości na Twojej ścianie. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić? Czytaj…

Dlaczego Facebook ogranicza moją sieć kontaktów?

No cóż, oczywiście dla Twojego dobra 😉 A poważnie, socjologowie twierdzą, że mamy ograniczoną zdolność „ogarniania”, co się dzieje u naszych znajomych. Innymi słowy – liczba pełnych, znaczących relacji, które możemy utrzymywać ze znajomymi jest ograniczona. Najsłynniejsze badania w tej dziedzinie prowadził Robin Dunbar, stąd nawet określenie „liczba Dunbara” (zwykle mówi się o liczbie 150) oznaczająca właśnie maksymalną ilość „znaczących” relacji w naszym społecznym grafie.

Jednak większość z nas ma więcej, niż 150 znajomych. Doliczmy do tego strony fanów, grupy – nasza tablica może się szybko zapełnić informacjami, które niewiele znaczą. Dlatego Facebook próbuje „przejąć pałeczkę” i sam zdecydować, które informacje są dla nas ważne. Zakłada – poniekąd słusznie – że jeśli z kimś często rozmawiamy, jest dla nas ważniejszy, niż reszta znajomych. Badania socjologów to potwierdzają – kluczem do utrzymania silnych więzi są właśnie rozmowy i interakcje. Problem w tym, że zmiana ta zaszła po cichu i wielu użytkowników jest zupełnie nieświadomych. Jeśli sami dbają o jakość swojej sieci kontaktów na Facebooku (nie dodają do znajomych „byle kogo”), zmiana jest dla nich niekorzystna.

OK, jak to odkręcić?

Bardzo prosto.

  1. Stopka Facebooka

    Stopka Twojej ściany na Facebooku

    Na stronie głównej przewiń swoją tablicę do samego dołu (Facebook doładowuje dynamicznie tablicę, kiedy dociągniesz do dołu, więc możesz przewijać kilka razy), aż zobaczysz stopkę i link „Edytuj opcje”. Kliknij go.

  2. Wyświetli się okienko z opcjami Twojej tablicy – domyślnie zaznaczona jest opcja „Pokazuj posty od: Znajomych i stron, z którymi najczęściej się kontaktuję”. Zmień to na „Wszystkich znajomych” (jak na rysunku).
  3. Okno z opcjami filtrowania

    Okno z opcjami filtrowania wpisów

    Jeśli chcesz, możesz sprawdzić jeszcze blokowane treści – Facebook na tej liście trzyma wszystkie rzeczy, które do tej pory zablokowałeś.

  4. Kliknij „Zapisz” i ciesz się nową tablicą.

Miejmy nadzieję, że w przyszłości ludzie z Facebooka będą bardziej przejrzyście komunikować te zmiany. Bo w sumie gdzieś tam pojawiła się informacja o nich, ale jak widać, przeszła bez echa.